Upotreba godžija

Upotreba godžija

Godži bobice zbog svog prijatnog ukusa mogu se konzumirati u svežem i sušenom stanju, u obliku soka ili čaja ili kao dodatak raznim pićima i jelima. Najzdravija konzumacija je u svežem stanju.
Dnevna unos crvenih godži bobica je od 20-50 g.
Dnevni unos crnog godžija za odrasle zdrave osobe je oko 200mg antocijanina što iznosi 6 g (5-10 bobica), a u slučaju bolesti ne manje od 300 mg što iznosi 10 g crnog godžija (oko 15-20 bobica).


● Najbolje je miksati sveže bobice sa ostalim voćem ili povrćem, praviti razne kombinacije nutritivno bogate sastojcima i piti kao ''smoothie'' napitke. Tako se najbolje svi sastojci oslobađaju i apsorbuju u naš organizam i dolazi do lekovitog delovanje.

● Godži bobice se dodaju kao ukusni i aromatični dodatak u jela od kuvanog pirinča, u osvežavajuće supe, salate, jela sa svinjetinom, piletinom i povrćem, razna dinstana, pržena i pečena jela od zeleniša, mesa i morskih plodova. Specijalitet je dodati ih u jagnjeću čorbu.

● Kao dodatak kolačima, sladoledu i slatkišima. Koriste se za pravljenje džemova, marmelada, slatka, sokova, jogurta, kao začin (mlevene sušene bobice) i kao sos.

● Hleb sa raženim, spletinim ili heljdinim brašnom sa dodacima susama, lana, semenki, suncokreta i sušenim godži bobicama, daju najzradviji hleb pun minerala, vitamina i raznih korisnih nutrijenata.

● Čaj od godži bobica (Antistres čaj): U šolju staviti šaku godži bobica, par komada crnog godžija, med, malo limuna, i iseckanog đumbira, doliti prokuvanu mlaku vodu i piti dva puta dnevno. Ovakav čaj sa godži bobicama je bogat antioksidantima, podstiče imunitet i dovodi u ravnotežu stresom „napadnut“ organizam.

● Espresso kafa sa šakom godži bobica i kašičicom meda, daje fantastičan ukus.

● Mladi izdanci (lastari) i lišće koje uklanjate sa stabla godžija mogu se dodati kao prilog pečenoj svinjetini, kao sastav mnogih salata, dodatak supama i čorbama. Sa lastarima se mogu praviti razne pite u kombinaciji sa spanaćem, zeljem itd. Potrebno ih je dobro oprati i termički obraditi.