Crni godži

Vrh lekovitosti sveta!

CRNI GODŽI - "BLACK GOJI BERRY"

(Lycium ruthenicum)

CRNE GOĐŽI BOBICE su magično biološko bogatstvo (izvor nutrijenata), koje se koriste kao dodatak ishrani i u farmaciji. Iz roda Lycium i na taj način uski rodjak Lycium barbaruma tj poznatim crvenim godzi bobicama. Žbun koji prirodno raste u Aziji. Spada među najskuplje, najređe i najlekovitije vrste a i definitivno među nepoznate i nedovoljno proučene. Plodovi se beru od juna meseca do novembra. Obilno rađa, te je zahtevan za branje jer se bobice beru sa peteljkom isključivo PINCETOM, kako sok ne bi iscurio. Plodovi se mogu jesti sveži ili sušeni u čaju. Liofilizacijom crnog godžija izvlači se H2O iz bobica dobija se prah koji može duže da se čuva a ne gubi sve svoje bogate nutrijente. Najbolja upotreba crnog godžija je kombinacija sa ostalim voćem, povrćem u ‘’smoothie’’ napicima. Nutritivna bomba: med, limun, djumbir, beo luk, kurkuma, kozja surutka u prahu, CRNI GODŽI (10 bobica).

DNEVNA doza bobica koja moze da se konzumira je od 3 – 6 grama (5 – 10 bobica).

SADRŽE:

● 18 amino kiselina, 21 mineral, dosta PROTEINA, coplex VITAMINA B, sadržaj vitamina i minerala u visokim procentima…

● Nivo sećera je jako mali pa je dobar za dijabetičare.

● Antocijanina i oligomernih proantocijanidina (OPC) jednih od najmoćnijih poznatih antioksidanata pronađenih u prirodi koji najefikasnije izbacuju slobodne radikale iz organizma ih najviše ima u crnom godžiju. 3690 mg po 100 g jedinica poseduje crni godži. Efikasni su kod više od 70 oboljenja. Neutrališu TUMOR MARKERE iz tela veoma brzo.

● Efikasnost mu je 50 % veća od vitamina C i 20% od vitamina E. Daleko veći procenat od borovnice i svog ostalog voća.

● Plodovi su bogati vitaminima A, B1, B2, B3 (Niacin) C, E beta karotenom, biofenolima, flavonoidima, taninima, mineralima: kalcijumom, gvožđem, cinkom, magnezijumom, selenom, kalijumom, esencijalnim masnim kiselinama. Smanjuju rizik od nastanka raka, te sprečavaju razvoj kardiovaskularnih bolesti.

● Aminokiseline u crnim bobicama, uglavnom slobodne aminokiseline su mnogo brojnije nego u običnim gođži bobicama i mogu u potpunosti da budu apsorbovane u ljudskom organizmu. Osim toga, minerali i mikroelementi koje poseduje crni godži su u većoj koncentraciji u odnosu na ostalo bobičavo voće.

Titula "kralja antocijanina" pripada crnom godžiju koji sadrži redak i veoma moćan antioksidant koji snažno deluje na ljudski organizam u suzbijanju slobodnih radikala, oligomerni proantocijanidin (OPC) u crnim godži bobicama iznosi čak 3690 mg/100g. Antocijanini ne mogu biti formirani u ljudskom telu, moraju doći preko hrane. Dnevni unos za odrasle zdrave osobe je oko 200mg antocijanina što iznosi 6 g (5-10 bobica), a u slučaju bolesti ne manje od 300 mg što iznosi 10 g crnog godžija (oko 15-20 bobica).

GLAVNI SASTOJAK CRNOG GODŽIJA (OPC)

Oligomerni proantocijanidin - 3690mg/100g

Antocijanini, proantocijanidini i bioflavanoidi su poznati kao snažni zaštitnici krvnih sudova, imaju izvanrednu moć jačanja kolagena i elastina najvažnijih sastavnih belančevina krvnih sudova (90%). Takođe vrše veliki uticaj na sva ostala vezivna tkiva (tetive, ligamente) i kosti. Antocijani i OPC – oligomerni proantocijanidini u crnom godžiju spadaju u najjače antioksidante protiv djelovanja slobodnih radikala koji dovode do oštećenja krvnih sudova. Takođe ne dozvoljavaju oksidaciju loših masnoća u krvi (LDL) koji su primarni uzročnik stvaranja masnih naslaga u sudovima (angina pectoris). Antocijani su rastvorljivi u vodi te mogu proći barijeru krv-mozak te snažno štite stanice mozga i nervnog tkiva od oksidacije. Antocijani podstiču dobru cirkulaciju do svih žlezda i organa, deluju terapeutski na fragilne kapilare koje izazivaju stanja kao što su proširene vene, hemeroidi i modrice. Antocijani su dobri čistači krvnih sudova od svih vrsta masnoća i stvaranju ugrušaka.

Pigmenti (antocijanini) u crnim godži bobicama su lako rastvorljivi u vodi, čine je alkalnom (baznom) i popravljaju kiselost našeg organizma.

FUNKCIJE I LEKOVITOST CRNIH GOĐŽI BOBICA:

● Antikancerogeno dejstvo - u visokom procentu ubija maligne ćelije kod tumora mozga, pluća, debelog creva i jetre (antocijanin i proantocijanidin)

● Antioksidans - sprečava stvaranje slobodnih radikala i degeneraciju zdravih ćelija u ljudskom tkivu i krvnoj plazmi, a time usporava i proces starenja organizma (tanini, flavonidi, vitamin C, vitamin E)

● Glava - poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama glave i pomaže kod glavobolja i migrene, zaustavlja razvoj ateroskleroze i stvara snažnu zaštitu od pojave demencije i nastanka Alchajmerove bolesti (antocijanin, vitamin P)

● Srce - smanjuje visok krvni pritisak, vraća loš holesterol u normalu i podstiče porast dobrog, omogućava brz oporavak nakon srčanih i moždanih udara, regeneriše fino arterijsko mišićno tkivo i povećava njihovu elastičnost, poboljšava prokrvljenost miokarda podstičući stvaranje nove mreže finih krvnih sudova posle gubitka funkcije starih, stvara potpunu zaštitu od začepljenja (antocijanin, biofenoli, vitamin P)

● Urinarni trakt - leči irinarne infenkcije (5-10 puta efikasnije od kanadske brusnice) i upalu prostate (proantocijanidin)

● Jačanje imuniteta - sprečava bakterijske i virusne infekcije (prehlada, grip...) (biofenoli, vitamin C)

● Endokrine žlezde - poboljšava lučenje hormona i reguliše rad štitne žlezde, reguliše nivo šećera i hemoglobina u krvi, rad pankreasa i leči diebetes. Sadrži redak voćni šećer SORBITOL čime pomaže dijetetsku ishranu (sorbitol, antocijanin)

● Krv i krvni sudovi - popravlja krvnu sliku i čisti krv, poboljšava cirkulaciju, smanjuje povišen krvni pritisak, smanjuje loš holesterol i reguliše šećer, povećava elastičnost krvnih sudova (posebno je značajno za dijabetičare) i sprečava njihovo začepljenje, sprečava aterosklerozu i smanjuje tegobe kod upaljenih i proširenih vena (flavonidi, vitamin P, proantocijanidin, biofenoli)

● Želudac - smiruje grčeve i bolove želuca, smiruje upalu sluznice želuca, pomaže kod čira na želucu i želudačne nervoze (antocijanin)

● Creva - smiruje grčeve i bolove u crevima, smiruje upalu sluznice creva i zaustavlja prolive.

● Jetra i žuč - poboljšava rad jetre i izlučivanje žuči, čisti jetru od masnoće, regeneriše je i kod teških oboljenja, leči i reguliše upalu žučne kese i žučnih kanala, žuticu, žučni pesk i žučni kamen (fenoli, flavonidi)

● Oči - poboljšava vid, leči degenerativne promene na makuli, štiti oči od UV žračenja, sprečava nastanak katarakte (antocijanin, vitamin P, betakaroten)

● Koža - povećava elastičnost i značajno smanjuje prisustvo bora i strija, uklanja tamne fleke od sunca i ispucale kapilare, osvežava kožu, usporava starenje (vitamin E, betakaroten, flavonidi)

● Čišćenje organizma - vezuje se za teške metale i radioaktivne elemente u telu i omogućava njihovo izlučivanje što je od najveće koristi posle izloženosti zračenju kod postoperativne terapije (masovno korišćena nakon nesreće u Černobilju za smanjenje tegoba najizloženijim službenim licima)

● Višestruko skraćuje vreme zarastanja rana i vrši njihovu dezinfekciju; što je naročito važno u postoperativnom periodu (biofenoli, vitamin P,C i E)

Nutrijenti u crnom godžiju su raznovrsni. Bogatstvo vitamina i minerala u velikim procentima u odnosu na svo ostalo bobičavo voće, bioflavonoidi, tanini, karotenoidi, antocijanini i oligomerni proantocijanidini (OPC) mu daju fantastičnu antioksidativnu moć što ga stavlja među vodećim voćem po lekovitosti na svetu.

GVOŽĐE (Fe) u crnom godžiju - 32.4 mg/100 g

Za šta se koristi gvožđe?
Gvožđe je sastavni deo hemoglobina koji omogućava transport kiseonika u krvi. Anemija ili malokrvnost je nedostatak hemoglobina ili eritrocita (crvenih krvnih zrnaca). Smatra se da veliki procenat žena u reproduktivnom periodu ima anemiju.
Anemija nastaje usled nedovoljnog unošenja gvožđa u organizam, kod povećanih potreba za gvožđem (trudnoća, dojenje, deca u periodu rasta i razvoja), smanjene apsorpcije gvožđa u crevima, kao posledica krvarenja.
Kod nedostatka gvožđa dolazi do slabosti, nesvestice, bledila, brzog umora, zadihanosti, lomljive kose i noktiju, opadanja kose. U nedostatku gvožđa, tkiva i organi nisu u dovoljnoj meri snabdeveni kiseonikom, pa dolazi do hipoksije.
Gvožđe se relativno teško usvaja, pa je neophodno unositi ga u dovoljnim količinama. Vitamin C pomaže usvajanje gvožđa u organizam, a da bi se gvožđe iz hrane bolje apsorbovalo, korisno je uz obroke uzimati namirnice bogate C vitaminom (salate od paprike, paradajza, sok od pomorandže, limuna, crveni godži).
Dnevne potrebe za gvožđem od 8-10 mg kod odraslih, a kod dece u razvoju i žena u reproduktivnom periodu 10-15mg.
U 100 g crnih godži bobica ima čak 32,4 mg gvožđa što je trostruko više od preporučenog dnevnog unosa.


NIJACIN – Nikotinska kiselina (Vitamin B3) u crnom godžiju - 14.78 mg / 100 g

Nikotinska kiselina, je vitamin koji se stvara u organizmu od svog prekursora - esencijalne aminokiseline - triptofana. Ovo stvaranje nikotinske kiseline se dešava kako u biljkama, tako i kod većine životinja.
Nikotinska kiselina se apsorbuje u tankom crevu u obliku nikotinata.
Veoma važnu ulogu ovaj vitamin ima u snižavanju nivoa holesterola u krvi, kao i u zaštiti od raznih kardiovaskularnih bolesti. Ova osobina je primećena još početkom 50-ih godina 20. veka, kada se uvidelo da nikotinska kiselina snižava nivo holesterola i triglicerida u krvi. Tek kasnije, 1975. godine ovo je i potvrđeno.
Važnu ulogu vitamin B3 ima i u dijabetesu, a olakšava i migrene. Takođe sprečava razvoj ateroskleroze (nakupljanje masti na zidove krvnih sudova i time sužavanje krvnih sudova). Niacin u crnom godžiju olakšava i problem artritisa (upalu zglobova) i snižava pritisak krvi. Bitan je za sintezu seksualnih hormona (estrogena, progesterona, testosterona), kao i kortizona, tiroksina i insulina. Ovaj vitamin je nephodan za zdravo stanje nervnog sistema i funkcionisanje mozga.
U savremenom svetu nedostatak vitamina B3 javlja se uglavnom kao posledica alkoholizma ili upotrebe nekih lekova. Povećane količine vitamina B3 su potrebne: trudnicama, dojiljama, u stanjima povećane fizičke i psihičke aktivnosti, kod alkoholičara, kod upotrebe nekih lekova. Dnevna preporučena doza niacina je oko 14 mg, a crni godži sadrži u 100g bobica - 14,78 mg.