Kooperacija

Pokreni biznis

zasad crnog godžija

Projekat "ORGANSKIH PLANTAŽA CRNOG GODŽIJA ZA BOLJI ŽIVOT U SRBIJI" je najbolji projekat u oblasti poljoprivrede i voćarstva, koji ima za cilj da poboljša organsku proizvodnju u Srbiji sa najprofitabilnijom i po zdravlje najkorisnijom biljkom, koja uložena sredstva višestruko i neverovatno brzo vraća – još u godini sadnje.

Većina ljudi zna za sušeni Crveni Godži, a malo ko i za CRNI GODŽI i njegove varijetete, zato što ga praktično na svetskom tržištu i NEMA.


NAJBITNIJE KARAKTERISTIKE UGOVORA I PROJEKTA SU:

● Plantaže formirane ovom biljkom do aprila i maja daju prvi rod već krajem juna pa sve do kraja oktobra tako da ona samu sebe otplati u godini sadnje, a novac uložen u konstrukciju i druge rashode u narednoj godini.

● Sva upustva od sadnje do berbe dobijate od firme ''Goji-Ljuba i sinovi'' sa kojom potpisujete ugovor o otkupu ploda.

● Sadnice se sade 1m jedna od druge i 2m između redova, gde se između redova zatravljuje bela divlja detelina. Za 1ha potrebno je 5.000 sadnica.

● Sadnice se mogu saditi na nadmorskoj visini od 300 do 1500 m. Najbolje su visoravni sa blagim nagibom jer su tada dobro osunčane.

● Da bi se sa plantažerom potpisao ugovor (kooperativni) potrebno je da ima: registrovano poljoprivredno gazdinstvo ili firmu, parcelu sa obezbeđenom vodom i sredstva za avanst sadnica. Sadnice su organske i sertifikovane.

● Cena sadnice crnog godžija je jednaka otkupnoj ceni 1kg ploda odnosno 20 €.

Prilikom potpisivanja ugovora isplaćuje se samo AVANSNA CENA sadnice od 5 €, a ostatak se isplaćuje kroz ROD u naredne dve godine.

● Sadnica sebe otplati u prvoj godini još u fazi formiranja. Plantaža od 1ha može u prvoj godini roditi oko 5.000 kg ploda što iznosi oko 100.000 €.

● Svaka naredna godina donosi najmanje duplirani profit. Ovakav profit zahteva veliku posvećenost, odgovornost i pedantnost od same sadnje do kraja života.

● U projekat se mogu uključiti i manji plantažeri koji imaju sredstva za plantažu od 20 do 50 ari koji su locirani u jednoj opštini pa mogu uz moju i pomoć ostalih plantažera formirati zadrugu što je ozbiljna prednost za dobijanje sredstava od države i EU. To svakako treba iskoristiti jer obezbeđuje hladnjaču za skladištenje ploda i sigurnost za otkup istog.

● Kompletnu edukaciju: od sadnje, zalivanja, orezivanja, prihrane i zaštite, do berbe i skladištenja dobijaće blagovremeno od naše firme. Naš agronom će prisustvovati na svakoj plantaži prilikom sadnje. NAPOMENA: Plantažerima je pored finansija za sadnice potrebno uložiti sredstva za metalne stubove, najlon, mrežu, đubrivo i radnu snagu u samom početku odnosno pri sadnji. A mi im dajemo skicu i stručnu pomoć za sve te aktivnosti.


EKONOMSKI DEO I TROŠKOVI ZASADA CRNOG GODŽIJA


Ekonomska isplativost

Predviđeni količinski prinosi za 1ha:

● U godini sadnje (2019) – u proseku 0,3 kg/sadnici. = 30.000 €

● U prvoj godini (2020) – u proseku 1,4 kg/sadnici. = 140.000 €

● U drugoj godini (2021) – u proseku 2,5 kg/sadnici. = 250.000 €

● U trećoj godini (2022) – u proseku 5,0 kg/sadnici. = 500.000 €

● U četvrtoj godini (2023) – u proseku 8,0 kg/sadnici. = 800.000 €

● U petoj godini (2024) – u proseku 10,0 kg/sadnici. = 1.000.000 €


Troškovi podizanja zasada

Za plantažu od 1ha potrebno je izdvojiti:

● za sadnice - 25.000 €

● nalivni sistem, stubovi i žice, konstrukcija, najlon, mreža - 15.000 €

● radove oko formiranja plantaže, sadnje, organsko đubrivo za sadnju i radnu snagu predlažemo da plantažeri u sopstvenoj režiji odrade sami uz našu edukaciju jer će ih tada najmanje koštati

UKUPNO: oko 40.000-50.000 €

Pročitajte više o lekovitosti crnog godžija